Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Цркви и манастири arrow Чашкарска парохија
Чашкарска парохија
3.06.2008.

Населба Чашка

 

- Црква Св. Климент Охридски. Камен темелникот е осветен и поставен на 08.12. 1990 година од тогашниот Митрополит Повардарски г. Михаил. Осветена е на 13.05.2001 година од тогашниот Митрополит Повардарски, а сега расчинет Јован Вранишковски. Зографисана е од Лазар Лекиќ и Драган Ристиќ.

 

            село Дреново

 

- црква „Св Богородица”.

           

село Крива Круша

 

- црква „Св. Богородица”.

           

село Раковец

 

- црква „Св. Никола”.

           

село Лисиче

 

- црква „Св. Никола”.

 

- манастир „Св. Илија”.

 

            село Р 'левци

 

- црква „Свето Вознесение Христово+.

           

село Еловец

 

- црква „Св. Воскресение Христово”. Изградена е во 1908 година од Андреј Дамјанов, а зографисана е од Димитрија Андонов - Папрадишки.

 

            село С'лп

 

- црква „Св. Илија”. Камен темелникот е осветен и поставен во 1852 година. Осветена е во 1864 година.

           

село Голозинци

 

- црква „Свето Вознесение Христово+.

           

село Бањица

 

- црква „Свето Вознесение Христово+. 

 
< Претходно   Следно >