Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Свештенство arrow Свештенство - Гевгелија
Свештенство - Гевгелија
2.07.2007.

 Sample ImageПарохиски свештеник протоереј Љупчо Миланов - Архиерејски намесник

Роден на 28. 06. 1981 г. во Велес. Основно обра¬зование завршил во Гевгелија, а средно образование во Македонската православна богословија „Св. Климет Охридски” во Драчево. На 12. 02. 2006 година, кога се празнува споменот на Светите Три Светители е ракоположен во ѓаконски чин, а на 14. 02. 2006 г. кога се празнува споменот на Светиот маченик Трифун е ракоположен во свештенички чин од страна на тогашниот администратор Повардарски и Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј. На 01. 06. 2006 година е поставен на својата прва парохиска служба во с. Стојаково. На 01. 01. 2007 година од Митрополитот Повардарски г. Агатангел е поставен на парохиска служба во Валандово, каде на 01. 07. 2008г. е поставен и за старешина на храмот Свети великомаченик Димитриј Мироточив.

адреса на живеење: ул. „Првомајска” 2/3; тел. 034 381 888

 

Sample ImageПротоереј - ставрофор Маријан Радински (Пензиониран)

Роден на 01.04. 1956 г. во Берово. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево. За ѓакон е ракоположен на 02. 03. 1979 г., а за свештеник на 03. 03. 1979 г. Од тогаш, па до денес тој е на парохија во Гевгелија.

ул. Коле Неделковски бр.28/6 тел. 070 251 343

 

 

Sample ImageПротоереј-ставрофор Миле Штрбевски (Пензиониран)

Роден е на 15. 09. 1956 г. во Берово. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево. За ѓакон е ракоположен на 27. 02. 1979 г., а за свештеник на 03. 03. 1979 г. од страна на тогашниот Митрополит Повардарски г. Гаврил. На парохиска служба во гевгелиската парохија стапил на 04. 03. 1979 година. на 08. 04. 2001 г. е произведен во чин протоереј. Од 1991 г., па се до 2001г. е Архиерејски намесник на гевгелиското архиерејско намесништво.

ул. Коле Неделковски бр.20 тел. 034 211 220 моб. 075 466 098

 

Sample ImageПарохиски свештеник Влатко Бојков

Роден на 05. 10. 1976 г. од село Лозово. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево, а потоа се запишал на Богословскиот факултет во Скопје. За довршување на факултетот му се останати уште 2 исита. За ѓакон е ракоположен на 06. 05. 2004 г., а за свештеник на 07. 05. 2004 г. На парохиска служба е поставен на 15. 10. 2004 г. во село Стојаково, а на 01. 06. 2004 г. во гевгелиската парохија. На 01.01.2007 г. е поставен за старешина на црквата „Св. Кирил и Методиј”.

тел. 034 458 114 моб. 070 724 983

 

Sample ImageПротоереј Крсте Шабанов (пензиониран)

Роден е на 15. 09. 1956 година. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево. За ѓакон е ракоположен 28. 09. 1979 г., а за свештеник 27. 10. 1979 година. На парохиска служба стапил на 01. 11. 1979 г, во Дојранската парохија, а од април 1988 г. во Богданската парохија.

ул. Крушевска 4/14; тел. 034 222 007

 

 

Sample ImageПарохиски свештеник Мите Петков

Роден е на 03.09.1977 година во Гевгелија. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево. За ѓакон е ракоположен на 21. 09. 2002 г., а за свештеник 29. 09. 2002 г.од тогашниот администратор на Повардарската епархија Митрополитот Тимотеј. На парохија стапил на 10. 04. 2003 г.

ул. Коле Неделковски бр.21/9; тел. 034 214 654 моб. 071 730 543

 

 

 Sample ImageПарохиски свештеник, протоереј Драги Дончевски

Роден на 05. 05. 1963 г. во село Облавце Кумановско. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „св. Климент Охридски” во Драчево. За ѓакон е ракоположен на 15. 02. 1995 г., а за свештеник на 05. 03. 1995 г. од митрополитот Дебарско-Кичевски г. Тимотеј. На парохија во Пирава е поставен на 01. 01. 2000 година.

Адреса на живеење :с. Пирава;

тел. 034 381 243

 

Sample ImageПарохиски свештеник Крсте Наков

Роден е на 25. 09. 1967 година во Валандово, каде што завршил основно образование. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Скопје. За ѓакон е ракоположен на 09.07.1994 година, а за свештеник на 16. 07. 1994 година од тогашниот Поглавар на МПЦ Неговото Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски и администратор на Повардарска епархија г.г. Михаил. На парохиска служба во Стојачката парохија стапил на 01. 01. 2007 година.

Адреса на живеење: ул. Борис Кидрич бр. 11;

тел. 070 804 196

 

Sample ImageПарохиски свештеник Димче Ставревски

Роден на 31. 12. 1984 година во Велес. Основно образование завршил во Велес, а средно во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево. Моментално се наоѓа на студии на Богословскиот факултет во Скопје. За ѓакон е ракоположен на 03. 07. 2007 во Соборниот храм „Св. Димитриј” во Кавадарци, од страна на Архиерејот на Повардарската епархија г. Агатангел, а за свештеник на 07. 07. 2007 година во храмот „Успение на Пресвета Богородица“ во Велес од страна на Митрополитот Повардарски г. Агатангел. На парохиска должност во Богданската парохија е поставен на 01. 09. 2007 год.

078/411-858

 

Sample ImageПарохиски свештеник Русе Жекоски

Роден е на 22.02.1981 година во Тетово. Основно образование завршил во Гостивар, а средно во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски“ во Скопје, а потоа се запишал на Православниот Богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје, каде и се уште студира. За ѓакон е ракоположен на 07.04.2005 година, а за свештеник на 07.04.2006 од Митрополитот Полошко-кумановски г. Кирил. На парохиска служба во Гевгелиска парохија стапил на 09.07.2007 година до 01. 12. 2008 година. Од 01. 12. 2008 год. е на Богданската парохија.

070/274-521

 

Sample ImageПарохиски свештеник Петар Петрушев

Роден е на 17. 06. 1979 год. во Струмица.Основно образование завршил во Богданци, а средно во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски“ во Скопје, а потоа се запишал на Православниот Богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје, каде и се уште вонредно студира. За ѓакон е ракоположен на 16.09.2007 година, а за свештеник на 25.11.2007 во црквата „Св. Атанасиј“ во Богданци од Митрополитот Повардарски г. Агатангел.

тел. 070 551 185; 075 202 162

 

Sample Image

Парохиски свештеник Мишо Тодоров

Роден е на 15. 09. 1983 година во Велес. Основно образование завршува во село Извор, а средно во Македонска Православна Богословија „Св. Климент Охридски” во Драчево. Ракоположен е во ѓаконски чин на 19. 08. 2010 год. од Митрополитот Повардарски г. Агатангел во храмот „Св. вмч. Димитриј“ во Кавадарци, а за свештеник на 29.04.2012 година од Митрополит Повардарски г. Агатангел во храмот „Св. вмч. Димитриј“ во Валандово. На парохиска служба во Валандовската парохија е поставен на 01. 06. 2012 година.

 

 

Sample ImageСвештеник Јовчо Крастовски

Роден е на 28. 09. 1982 година во Валандово. Основно и средно образование завршил во родниот град. Дипломира на Богословскиот факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје 2011 година. На 06. 05. 2017 година кога се празнува светиот великомечаник Георгиј е ракоположен во ѓаконски чин. На 07. 05. 2017 е ракоположен во свештенички чин од страна на митрополитот Повардарски г. Агатангел. На 10. 07. 2017 е поставен за парохиски свештеник во Валандово. Од 17. 02. 2020 г. е поставен за старешина на храмот „Св. вмч. Димитриј“ во Валандово. моб.078/217-850

 
< Претходно