Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Цркви и манастири arrow Тимјаничка парохија
Тимјаничка парохија
3.06.2008.

село Тимјаник

 

- Централна парохиска црква „Рождество на Пресвета Богородица”. Црквата е изградена и осветена во 2005 година.

 

село Пепелиште

 

- црква „Св. Илија”. Црквата  е изградена и осветена во 1993 година.

 

село Криволак

           

- црква „Вознесение Христово”. Црквата е изградена 2000 година, а осветена е во 2006 година.

 

село Долни Дисан

 

-црква „Св. Архангел Михаил”. Црквата е подигната во 1939 година.  

 

село Војшанци

           

- црква „Св. Петка”. Црквата е изградена и осветена во 2004 година.

 

 

село Тремник

           

- црква „Св. Троица”. Црквата е изградена и осветена во 1984 година.

 

Село Горни Дисан

 

- црква =Св. Еремија+. Црквата е изградена и фрескоживописана во XIX век, според сознанија, иако нема никакви записи или натписи за тоа, кој ја има изградено. По својата архитектурна форма, црквата е еднокорабна со голема олтарна апсида на источната страна.

 

Тимјаничката парохија опфаќа уште три села кои се неактивни и без цркви. Тоа се селата: Црвени брегови, Липа и Дубово.   

 

 

 
< Претходно   Следно >