Skip to content
 • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
 • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
 • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Архиерејско намесништво Кавадарци

Sample Image   

Возљубени чеда во Христа Спасителот,

Исполнети со огромна духовна радост од последните торжествени настани во нашата Богомдарувана Повардарска епархија, односно осветувањата на две нови духовни светилишта во градовите Гевгелија и Кавадарци, би сакале да Ве известиме дека сите заедно ќе посведочиме уште на еден таков радосен духовен настан.

На 14 Ноември 2021 година, ќе ја осветиме црквата „Св. Атанасиј Велики“ во центарот на градот Богданци. Оваа црква која првично е изградена во 1880 година, поради спој во електричната инсталација беше целосно опожарена во 2014 година. Ова беше голема духовна загуба и за жителите на градот Богданци, и воопшто сите верници на Македонската православна црква. Но и при оваа неволја за градот Богданци и за неговите жители, како и за Повардарската епархија, не останавме рамнодушни, туку напротив веднаш започнавме со изградба на нов импозантен храм кој одново ќе го краси овој град. Со Божја помош и благослов, успеавме во нашите намери.

Тој ден е 14 ноември. Храмот на светиот Атанасиј, архиепископот Александриски, повторно ќе биде духовен светилник на Богданци. Затоа дојдете, заедно, соборно да се радуваме на неговото осветување.

 Митрополит Повардарски г. Агатангел

 
 
Архиерејско намесништво Кавадарци
23.05.2007.

 • Архиерејски намесник Протоереј Киро Ристов

 • Соборен храм „Св. Димитрија“ - Кавадарци

 • свештеник Мартин Деневски - старешина

 • протоереј Киро Ристов

 • протоереј  Томе Јованов

 • свештеник Воислав Ѓорѓиевски

 •  

 • Неготино  

 • Соборен храм „Св. Атанасиј“  -  Неготино

 • свештеник Лазо Павлов  – старешина

 • свештеник Саравче Иванов

 • свештеник Тане Величковски

 •  

 • Кавадарци - црква “Св. Петка” во изградба; старешина на храмот протоереј Томе Јованов;

 • село Дреново - црква “Св. Богородица”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски;

 • Свештеник Воислав Ѓорѓиев, старешина на манастир “Св. Ѓорѓи” - Неготино

 •  

 • Ваташка парохија

 • Свештеник Борче Богоевски, старешина на храмот “Св. Богородица” - Ваташа,

 • село Ваташа - манастир “Свети Никола” старешина на манастирот свештеник Борче Богоевски ;

 • село Гарниково - црква “Св. Мина”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Драгожел - црква “Св Никола”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Куманичево - црква “Св. вмч. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Бојанчиште - црква “Св. Богородица”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Мрежичко - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Рожден - црква “Св. Спас”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Бунарче - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Страгово - црква “Св Атанасиј” и црква “Св. Димитриј”; старешина на храмовите свештеник Борче Богоевски;

 • село Чемерско - црква “Св. Спас”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Бохула - црква “Св. Атанасиј”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Радња - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Долна Бошава - манастир “Св Архангел Михаил”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Горна Бошава - црква “Св. Илија”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Конопиште - црква “Св. Стефан” и црква “Св. Атанасиј” ; старешина на храмовите свештеник Борче Богоевски;

 • село Градиште - црква “Св. Богородица”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Грбавец - црква “Св. Петка”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Клиново -цркви “Св.Архангел Михаил” - стара и нова; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • село Драдња - Пештерна црква “Св. Никола”; старешина на храмот свештеник Борче Богоевски;

 • Росоман

 • Свештеник Горан Панзов, старешина на храмот “Св. Троица” - Росоман,

 • село Сирково - цркви “Св. Георгиј” - стара и нова; старешина на храмовите свештеник Горан Панзов;

 • село Камен Дол - црква “Св. Георгиј”; старешина на храмот свештеник Горан Панзов;

 • село Трстеник - нема ни црква, ни манастир. Формиран е Иницијативен одбор за изградба на црква која ќе го носи името “Св. ап. Петар и Павле”. старешина на храмот свештеник Горан Панзов

 • село Дебриште - црква “Св. Јован”; старешина на храмот свештеник Горан Панзов;  

 • село Манастирец - црква “Св. Никола”- во изградба; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Рибарци - црква “Св. Георгиј”; старешина на храмот свештеник Горан Панзов;

 • село Мрзен Ораовец - црква “Св. Никола”; старешина на храмот свештеник Горан Панзов;

 • Демир Капија

 • Свештеник Дејан Таневски, старешина на храмот “Св. Богородица” - Демир Капија,

 • село Прждево - црква “Св. Атанасиј”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Бистреници - црква “Св. Петка”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Корешница - црква “Свето Вознесение Христово”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Клисура - црква “Свети Никола”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Чифлик - црква “Свети Атанасиј”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Дрен - црква “Св. Никола”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;  

 • село Копришница - црква “Св. Георгиј”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Драчевица - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Барово - црква “Св. Богородица”;  старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • село Вешје - црква “Св. Илија”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;  

 • село Стрмашево - црква “Св. Никола”; старешина на храмот свештеник Дејан Таневски;

 • Тимјаник 

 • Свештеник Дејан Димов, старешина на храмот “Св. Богородица” - Тимјаник,

 • село Пепелиште - црква “Св. Илија”; старешина на храмот свештеник Воислав Горгиев;

 • село Криволак - црква “Вознесение Христово”; старешина на храмот свештеник Сарафче Иванов;

 • село Долни Дисан -црква “Св. Архангел Михаил”; старешина на храмот свештеник Дејан Димов;

 • село Војшанци - црква “Св. Петка”; старешина на храмот свештеник Дејан Димов;

 • село Тремник - црква ,,Св. Троица” ; старешина на храмот свештеник Дејан Димов;

 • село Горни Дисан - црква “Св. Еремија”; старешина на храмот свештеник Дејан Димов;

 •  Марена

 • Свештеник Благој Ѓорѓиев, старешина на храмот “Св. Богородица” - Марена,

 • село Бегниште - црква “Св. Богородица” и пештерна црква “Св Лазар”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Раец - црква “Св. Георгиј”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Фариш - црква “Св. Богородица”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Брушани - црква “Св Троица”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Возарци - црква “Св. Богородица”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Галиште - црква “Св. Атанасиј”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски       

 • село Глишиќ - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Благој Ѓорѓиев;

 • село Дабниште - црква “Успение на Пресвета Богородица”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Добротино - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски; 

 • село Ќесендре - црква “Св. Димитриј”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Кошани - црква “Св. Атанасиј”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Праведник - манастир “Св. Георгиј” - Полошки манастир; Координатор свештеник Трајче Грозданов;

 • село Праведник - црква “Свето Вознесение Христово”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Ресава - црква “Св. Архангел Михаил”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Сопот - црква “Св. Атанасиј”; старешина на храмот свештеник Благој Ѓорѓиев;    

 • село Шешково - црква “Св. Богородица”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Шивец - црква “Св. Стефан”; старешина на храмот свештеник Тане Величковски

 • село Паликура - црква “Св. Никола”; старешина на храмот свештеник Благој Ѓорѓиев;

 
Следно >