Skip to content
 • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
 • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
 • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Архиерејско намесништво Велес
Sample Image   
 

Се повикуваат сите православни христијани, при пописот на населението, да ја искористат можноста, во делот за религиозна припадност, да се изјаснат како православни христијани, бидејќи таа опција постои во методологијата за попишување, а попишувачите се обврзани таквата определба да ја заведат при пописот.
Православен христијанин – е јасна и недвосмислена идентитеска определба на сите кои ѝ припаѓаат на Светата Православна Црква. Истовремено ваквото изјаснување на македонските граѓани е и остварување на основните верски слободи и права во македонското општество.

 
 
Архиерејско намесништво Велес
23.05.2007.

 • Архиерејски Намесник протоереј - ставрофор Славе Јованов

 • Соборен храм „Св. Пантелејмон”  -  Велес 

 •  свештеник Мики Миовски - старешина

 •  протoереј Борис Симоновски

 •  свештеник Јани Мулев

 • Црква „Успение на Пресвета Богородица” - Велес

 •  свештеник Ристе Јанушев  - старешина      

 •  протоереј - ставрофор Славе Јованов

 •  свештеник Драги Гаштарски

 • свештеник Игор Пармачки
   

 • Црква „Св. Вознесение” Велес

 • свештеник Борислав Бобевски - старешина

 • протоереј Јованче Илиев 

 •  

 • Велес - параклис Св. “Ѓорѓи”; старешина на параклисот свештеник Ристе Јанушев;

 • Велес - манастир “Св. Илија” - Ридот; старешина на храмот свештеник Јованче Илиев;

 • Велес - манастир „Св. вмч. Димитриј“ со параклисите „Св. Никола“, „Св. Јован“, „Св. Недела“,и „Св. Ана“; старешина на параклисите протоереј Борис Симоновски;

 • Велес - црква „Св. Петка“ ;  старешина на храмот протоереј Борис Симоновски;

 • село Отовица - црква „Св. Георги Победоносец“ - во изградба; старешина на храмот протаставрофор Славе Јованов;

 •  

 • Парохија Башино село

 • Свештеник Горанче Темелковски, старешина на храмот “Св. Петка” - с. Лозово,

 • Свештеник Звонимир Чукниев, старешина на храмот “Св. Никола” - с. Башино село

 • село Каратманово - црква „Покров на Пресвета Богородица“ - старешина на храмот свештеник Звонимир Чукниев;

 • село Мамутчево - црква Св. Троица” - во изградба; старешина на храмот свештеник Звонимир Чукниев;

 • село Дурфулија - црква Св. Илија” - во изградба; старешина на храмот свештеник Звонимир Чукниев;

 • село Новачани - црква „Св. Атанасиј“ и манастир „Св. Георгиј“; старешина на храмовите свештеник Звонимир Чукниев;

 • село Карабуниште - манастир „Св. Илија“;старешина на храмот свештеник Звонимир Чукниев;

 • село Џидимирци - црква “Св. Никола”; старешина на храмот свештеник Звонимир Чукниев;

 •  

 • Парохија Градско

 • Свештеник Влатко Божинов, старешина на храмот “Св. Ѓорѓи” - Градско

 • село Виничани - црква „Св. Илија“ - старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Уланци - црква “Св. Никола” - старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Ногаевци - црква “Св. Вознесение Христово” - старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Горно Чичево - манастир „Св. Архангел Михаил“ и црква “Св. Вознесение Христово” - старешина на храмовите свештеник Божинов Влатко;

 • село  Долно Чичево - црква „Св. Атанасиј“ - старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Подлес - црква „Св. Троица“ -  старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Скачинци - црква „Св. Вознесение Христово“ - старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Грнчиште -црква „Св. Василиј“ - старешина на храмот свештеник Божинов Влатко;

 • село Свеќани - црква „Св. Атанасиј“ и манастир „Св. Константин и Елена“ - старешина на храмовите свештеник Божинов Влатко; • Изворска парохија

 • село Извор - манастир „Св. Атанасиј“; старешина на манастирот свештеник Димче Спасев;

 • село Долно Врановци - црква „Свети пророк Илија“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Стари град - црква „Св. вмч. Димитриј“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Владиловци - црква „Св. Никола“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Смиловци - црква „Св. ап. Петар и Павле“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Попадија - црква „Св. Богородица“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Степанци - црква „Св. Никола“ и  манастир „Св. Димитриј“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;           

 • село Војница - црква „Св. Атанасиј“ и манастир „Св. Атанасиј“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;  

 • село Крајници - црква „Св. Никола“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • населба Превалец - параклис „Св. Богородица“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 •  

 • Богомилска парохија

 • Свештеник Димче Спасев, старешина на храмот “Св. Атанасиј” - с. Богомила

 • село Богомила - манастир „Св. Вознесение Христово“; старешина на храмот свештеник Димче Спасев;         

 • село Ореше - црква „Успение на Пресвета Богородица“,  манастир „Св. вмч. Георгиј“ и манастир “Св. Јован”; - старешина на храмовите свештеник Димче Спасев;

 • село Нежилово - црква „Св. Стефан“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Теово - црква „Св. Атанасиј“; старешина на храмот свештеник Димче Спасев;      

 • село Мартолци - црква „Св. Георги“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;  

 • село Папрадиште - црква „Св. Петар и Павле“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Оморани - црква „Св. Константин и Елена“ и  манастир „Св. Никола“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Ораов Дол - црква „Св. Спас“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;    

 • село Мокрени - црква „Св. Никола“ и манастир „Св. Вознесение Христово“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Согле - црква „Св. Пантелејмон“ и манастир „Св. Богородица“ -  старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 • село Капиново - црква „Св. Илија“ - старешина на храмот свештеник Димче Спасев;

 •  

 • Чашкарска парохија  

 • Свештеник Драги Костадиновски, старешина на храмот “Св. Климент Охридски” - Чашка,

 • село Дреново - црква „Св Богородица“ - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;  

 • село Крива Круша - црква „Св. Богородица“ - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;    

 • село Раковец - црква „Св. Никола“ - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;

 • село Лисиче - црква „Св. Никола“ и манастир „Св. Илија“ - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;

 • село Р 'левци - црква „Свето Вознесение Христово”- старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;          

 • село Еловец - црква „Св. Вознесение Христово“ - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;

 • село С'лп - црква „Св. Илија“ - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;      

 • село Голозинци - црква „Свето Вознесение Христово” - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;

 • село Бањица - црква „Свето Вознесение Христово” - старешина на храмот свештеник Драги Костадинов;
 
< Претходно   Следно >