Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Историја на Македонската Православна Црква arrow Митрополитот Теодосиј Голoганов
Митрополитот Теодосиј Голoганов
20.03.2008.
Митрополитот Теодосиј Голoганов
 

Митрополитот Теодосиј Гологанов, бил родум од Неврокоп. Тој уште со своето доаѓање во Скопје започнал да се бори со црковно-националните пропаганди во Скопската и другите македонски епархии, со желба да создаде објективни услови за обновување на Охридската архиепископија. Веќе во 1871 година, се отцепил од Бугарската егзархија и преку преговори со Цариградската патријаршија засилено работел на тоа да биде обновена Охридската архиепископија. Здружени меѓу себе, црковно-националните пропаганди на Бугарија, Грција и Србија, преку клевети, успеале да ја спречат дејноста на митрополитот Теодосиј, па тој бил спроведен во Цариград, а потоа бил прогонет во Бугарија.


 
< Претходно   Следно >