Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Историја на Македонската Православна Црква arrow Македонската црковна уметност
Македонската црковна уметност
20.03.2008.
Македонската црковна уметност
 

Во првата половина на XIX век, како резултат на економскиот подем на македонскиот народ и дозволата на турската власт да се градат поголеми цркви во Македонија, дошле до израз нашата специфичната македонска црковна архитектура и сликарство. Во тоа време во подем била и нашата резба, која сé повеќе се појавувала како внатрешна декорација на црквите. Така, една по друга, почнале да се градат големи градски и селски цркви во Скопје, Неврокоп, Битола, Кратово, Велес, Прилеп, Штип, Горна Џумаја, Солун, Банско, Воден и во други градови.
Со тек на време се развивала и зографската уметност. Најпознатиот зограф во тоа време бил Дичо Зограф од мијачкото село Тресонче. А, попознати иконописци од тоа време се и Томо Вишинов - Молер и неговиот син Димитар Молеров од Банско. Потоа зографите Петре Филиповски - Гарката од село Гари и Макариј Фрчковски од Галичник. Во почетокот на XIX век поради с# поголемото градење на нови цркви се формирале и повеќе зографски тајфи од Лазарополе, Гари, Тресонче, Осој, Росоки, Галичник, Битуше и Требиште - сите од мијачијата.
Резбарот Макариј Фрчковски долго време соработувал со Петре Филиповски - Гарката, а потоа со своите браќа Ѓурчин и Трајан и синовите формирал своја тајфа. Тој ги изработил иконостасите во црквата „Свети Спас“ во Скопје, „Свети Никола“ во Приштина и „Света Богородица“ во Пазарџик. Македонските зографски, резбарски и градителски тајфи содавале вечни и благочестиви дела како во Македонија, така и насекаде на Балканот.


 
< Претходно   Следно >