Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Цркви и манастири arrow Согленски манастир „Рождество на Пресвета Богородица
Согленски манастир „Рождество на Пресвета Богородица
28.11.2007.

 
 

 

Sample Image
 
 
- Манастир „Рождество на Пресвета Богородица”.  На 30 километри југозападно од Велес во реонот на с. Согле, а во соседство со селата Богомила, Бистрица и Теово, во месноста Азот се наоѓа манастирот Св. Богородица. За овој храм црковно - историските  извори ништо не зборуваат. Може да се претпостави дека тој потекнува од многу постаро време кога селото Согле не било уште исламизирано. Градбата на манастирот била изведена некаде во XIV или XV век кога уште немало доселено муслиманско население во Азот. Во периодот од 1850 до 1855 година биле поправени конаците па и црквата. Црквата му е куполна и мала. На 25.08.2007 година поставен е и осветен камен темелник за изградба на нови конаци.

   

 

Sample Image

 

 

 

Sample Image
 
 
Sample Image
 
 
Sample Image
 
 
Sample Image
 
 
Sample Image
 
 
Sample Image
 
 
Sample Image
 
 
Sample Image

 

 
< Претходно   Следно >