Skip to content
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
  • JoomlaWorks AJAX Header Rotator
Прегледувате: Насловна arrow Насловна arrow Свештенство arrow Свештеници
Свештеници
Протоереј-ставрофор Славе Јованов
2.01.2018.

 Sample ImageПарохиски свештеник протоереј-ставрофор Славе Јованов

Роден е на 03. 12. 1960 г., во Велес. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Скопје. За ѓакон е ракоположен на 14. 03. 1981 година, а за свештеник на 31. 01. 1982 година од страна на тогашниот Митрополит Повардарски г. Гаврил. На парохиска служба во велешката парохија стапил на 01. 03. 1982 година. На 01. 03. 1998 год. е произведен во чин протоереј, а со одлука на САС бр. 441 од 24. 12. 2003 се одликува со правото на носење на граден крст.

043/243-444 070/782-777

 
Протоереј Борислав Бобевски
2.01.2018.
Sample ImageПарохиски свештеник Протоереј Борислав Бобевски

Роден е на 07. 07. 1982 г., во Велес, каде што завршил основно образование. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Скопје. За ѓакон е ракоположен на 07. 07. 2004 година, а за свештеник на 28. 08. 2006 година од страна на тогашниот Митрополит Дебарско-Кичевски и администратор Повардарски г. Тимотеј. На парохиска служба во велешката парохија стапил на 01. 10. 2006 година.

075/293-596

 
Протоереј-ставрофор Борис Симоновски
2.01.2018.

 Sample ImageПарохиски свештеник протоереј-ставрофор Борис Симоновски

Роден е на 28. 05. 1966 во Велес, каде што завршил основно образование. Средно образование завршил во Македонската православна богословија „Св. Климент Охридски” во Скопје. За ѓакон е ракоположен на 14. 02. 1994 година, а за свештеник на 20. 03. 1994 година од страна на тогашниот Митрополит Повардарски г. Михаил. На парохиска служба во велешката парохија стапил на 01.04.2000 година.

ул. Моша Пијаде бр. 9, Велес 070/639-646

 
Протоереј-ставрофор Горан Панзов
2.01.2018.

 Sample ImageПарохиски свештеник Протоереј-ставрофор Горан Панзов

Роден на 28.11.1972 во Велес каде што завршил основно и средно образование. Средното образование го завршил во Гимназијата „Кочо Рацин” смер културолошки техничар. На Богословскиот факултет „Св. Климент Охридски” во Скопје се запишал во 1992-1993 год., како редовен студент. Дипломирал на Богословскиот факултет на 06. 07. 1998 год., на тема „Верското воспитание на децата”. За ѓакон е ракоположен на 24 мај 2000 год., а за свештеник на 20 јули 2000 год. од Митрополитот Повардарски г. Агатангел. На парохиска служба поставен во црква „Св. Вмч. Пантелејмон” во Велес на 01. 11. 2000 година. На 15 јуни 2003 година преместен на парохиска служба во Росоманската парохија.

043/234-569 070/570-061

 
Протоереј Ристе Јанушев
2.01.2018.

Sample ImageПарохиски свештеник протоереј Ристе Јанушев

Роден е на 02. 04. 1973 во Велес, каде што завршил основно и средно гимназиско образование. Дипломирал на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски” во Скопје. За ѓакон е ракоположен на 31. 01. 2004 година, а за свештеник на 04. 02. 2004 година од страна на тогашниот Митрополит Дебарско-Кичевски и администратор Повардарски г. Тимотеј. На парохиска служба во велешката парохија стапил на 15. 06. 2004 година. На ден 20. 02 2011 година од страна на Митрополитот Повардарски г. Агатангел е произведен во чин протоереј.

ул. Ѓоре Органџиев бр. 30, Велес 078/284-844